A kalcium igen lényeges eleme az egészséges étrendnek, egy felnőttnek napi legalább 1000 mg-ra van belőle szüksége. Vannak, akik viszont nem fogyaszthatnak, vagy valamilyen személyes megfontolásból nem fogyasztanak tejtermékeket, ám a természet bölcs megfontolásának köszönhetően étrendünkben nem csak ezen termékek tartalmaznak kalciumot.

 
 

A gyümölcsök és a zöldségek között meglepően sok a kiváló kalciumforrás, különösen a káposzta és a kínai kel, ráadásul az innen nyert kalcium még könnyebben is felszívódik. Érdemes még étrendünkbe még a rebarbarát is felvenni. Sőt, menünk összeállítása előtt még a  leendő finomságok kalciumtartalmát is összehasonlíthatjuk.

Sok fehérjeforrás is jó hasznunkra lehet ebből a szempontból is, ilyenek például a fehérbab, a pirított mandula, a tofu, a szója és a halkonzervek.

Számos, első ránézésre kevésbé nyilvánvaló kalciumforrás is létezik, sok ételt eleve dúsítanak, például egyes narancsleveket, müzliket és kakaóporokat.

A kalcium felszívódását többek között a D-vitamin segíti elő, amit lehet kiegészítő formájában is szedni, vagy eleve D-vitaminban gazdag ételeket fogyasztani. Egyszerűbb, de hasznos az is, ha naponta pár percet napozunk. A konyhasó gátolja viszont a bélben a kalcium felszívódását, ezért a só fogyasztását csökkentsük, ha a kalciumszintet emelni szeretnénk.