A Mozgáskorlátozottak Csongrád Megyei Egyesülete 1981-ben alakult, akkor még 100 fővel. Az ok, amiért az alapítás mellett döntöttek, sajnos még most is aktuális: mindannyian mások, mint a többség, s emiatt érdekeik képviselete is másként szükségszerű. Mások mozgásukban, munkájuk végzésében, családi körülményeikben- mondják azok, akik semmit nem tudnak a testi fogyatékossággal élő emberekről.

Nézőpont kérdése, hogy ki az egészséges és kit, vagy mit nevezünk nem normálisnak. Azok az emberek, akik két lábbal, két kézzel, látó szemekkel és halló fülekkel születtek, nem is gondolnák, hogy ezek hiánya nélkül is lehet teljes életet élni. Mire is képes az emberi test, elme és érzések ezt csak akkor tudhatjuk meg, ha nem sajnáljuk, hanem megértjük a mozgásukban korlátozott illetve megváltozott munkaképességű embereket.

Ma már háromezres taglétszámmal dolgozik az egyesület és a megye 29 településén, van helyi csoportja. Egyre több mozgáskorlátozott ember érzi és tudja, hogy a név mögött elkötelezett önkéntesek dolgoznak, akiknek fontos, hogy a célcsoport megkapja mindazt, amire igénye lehet. Ilyen cél például: a mozgáskorlátozott emberek, egyenjogú és teljes körű társadalmi beilleszkedése, egyéni és közösségi érdekeinek érvényesítése.

A megyében élő mozgáskorlátozott emberek helyi csoportokon belüli összefogása, tevékenységük irányítása, összehangolása is már évek óta az egyesület egyik legfőbb feladata. Jelenleg is működik az egyesületen belül egy információs rendszer, mely munka, képzési, fejlődési lehetőséget biztosít az érdeklődők számára, de jelenleg még nem teljes. A pályázatnak egyik fő eleme ennek a rendszernek a kiszélesítése, modernizálása.

A közösség fontos tartja, hogy nem csak csoportként, hanem valós egyénként is segítséget nyújtanak a megváltozott munkaképességűek ügyeinek jogi, pénzügyi intézésében, illetve tanáccsal való ellátásában. Figyelnek, és tájékoztatást adnak minden olyan törvényi előírásra, melynek betartása illetve ismerete megkönnyítheti az egyesület tagjainak életét, lehetőségeit.

Sajnálattal az is elmondható, hogy nagyon nehéz, vagy egyáltalán nem lehet olyan irodát, helyet bérelni vagy vásárolni ahol megfelelően tudnának közlekedni a mozgáskorlátozott emberek. Ezért a projekt nagyon fontos része a két legnagyobb iroda (Szeged, Csongrád) felújítása és élhetőbbé tétele. A fentiek ellenére még mindig érzik, hogy folyamatos segítségre és támogatásra van szükség ahhoz, hogy az egyre több megváltozott munkaképességű illetve mozgáskorlátozott életét segíteni illetve támogatni tudják